21
Kungen i Arad besegras
4 Mos 33:40. När den kananeiske kungen av Arad, som bodde i Negev, hörde att Israel närmade sig på Atarimvägen, gav han sig i strid med Israel och tog några av dem till fånga. Då gav Israel ett löfte till Herren: ”Om du ger detta folk i min hand, ska jag viga deras städer åt förintelse.” Herren lyssnade till Israels röst och gav kananeerna i deras hand, och de vigdevigde  Hebr. charám (jfr namnet ”Horma”) innebar att överlåta något åt Herren och avskilja det från människornas värld, ofta genom förintelse. dem och deras städer åt förintelse. Och platsen fick namnet Horma.
Kopparormen
De bröt upp från berget Hor och tog vägen mot Röda havet för att gå omkring Edoms land. Men under vägen blev folket otåligt. Och folket talade mot Gud och mot Mose och sade: ”Varför har ni fört oss upp ur Egypten så att vi måste dö i öknen? Här finns ju varken bröd eller vatten, och vår själ avskyr den eländiga mat vi får!”
1 Kor 10:9. Då sände Herren giftigagiftiga  Hebr. serafím, som betyder ”brännande”. ormar bland folket, och de bet folket och många i Israel dog. Då kom folket till Mose och sade: ”Vi har syndat genom att vi talade mot Herren och mot dig. Be till Herren att han tar bort dessa ormar från oss.” Och Mose bad för folket. Herren sade till Mose: ”Gör dig en orm och sätt upp den på en påle. Den som har blivit ormbiten och ser på den ska leva.”
2 Kung 18:4, Joh 3:14. Mose gjorde då en kopparorm och satte upp den på en påle. Om någon blev biten av en orm, fäste han blicken på kopparormenkopparormen  Användes av Jesus som profetisk förebild till hans kors (Joh 3:14). Krossades av kung Hiskia på grund av avgudadyrkan på 700-talet f Kr (2 Kung 18:4). En liknande kopparorm har hittats vid utgrävningar vid de närbelägna koppargruvorna i Timna 2 mil norr om Akabaviken, vid ett midjanitiskt tempel från ca 1200-talet f Kr. och fick leva.
Från berget Hor till Moab
10  Israels barn bröt upp och slog läger i Obot. 11  Från Obot bröt de upp och slog läger vid Ije-Haabarim i öknen framför Moab, österut. 12  Därifrån bröt de upp och slog läger i Sereds dal.
13 Dom 11:18. Därifrån bröt de upp och slog läger på andra sidan ArnonArnon  Bäckravin som rinner ner i Döda havet mitt på dess östra sida. som går genom öknen och kommer från amoreernas område. Arnon utgör Moabs gräns, mellan Moab och amoreerna. 14  Därför heter det i Boken om Herrens krigBoken om Herrens krig  Okänd tidig skrift. Mose skrev fortlöpande under ökenvandringen, t ex efter kriget mot Amalek (2 Mos 17:14).:
 
”Vaheb i Sufa,
och Arnons bäckravin,
15  och bäckravinens sidor
som går ner till Ars bosättning
och lutar sig mot Moabs gräns.”
 
16  Därifrån drog de till Beer. Det var om den brunnen som Herren sade till Mose: ”Samla folket så ska jag ge dem vatten.” 17  Då sjöng Israel denna sång:
 
”Flöda, du brunn!
Sjung om den!
18  Brunnen som hövdingar grävde,
som folkets främste grävde ut
med spiran, med sina stavar.”
 
Från öknen drog de till Mattana, 19  från Mattana till Nahaliel, från Nahaliel till Bamot, 20  från Bamot till den dal som ligger på Moabs mark, till Pisgas topp, där man ser ut över JeshimonJeshimon  Den salta ödemarken norr om Döda havet..
Seger över kungarna Sichon och Og
21 5 Mos 2:26f, Dom 11:19f. Israel skickade då sändebud till Sichon, amoreernas kungSichon, amoreernas kung  Amoreerna bodde över hela området från Kanaans land till Syrien och Mesopotamien. Sichons grupp bodde öster om Jeriko och Jordan (jfr 5 Mos 2:24f)., och lät säga: 22  ”Låt mig tåga igenom ditt land. Vi ska inte vika av in på åkrar eller in i vingårdar och inte dricka vatten ur brunnarna. Vi ska gå KungsvägenKungsvägen  Den stora karavanvägen som gick från Egypten genom Sinaihalvön till Akabaviken och därifrån norrut öster om Döda havet upp till Damaskus och Mesopotamien. tills vi har kommit igenom ditt område.”
23  Men Sichon tillät inte Israel att gå igenom hans område. Sichon samlade allt sitt folk och drog ut mot Israel i öknen. När han kom till Jahas gav han sig i strid med Israel. 24 5 Mos 29:7f, Ps 135:10f, 136:18f, Amos 2:9. Men Israel slog honom med svärd och intog hans land från Arnon till Jabbok, ända fram till ammoniterna, för deras gräns var befäst. 25  Och Israel intog alla städerna där och bosatte sig i amoreernas alla städer, i Heshbon med alla dess underlydande orter. 26  Heshbon var nämligen den amoreiske kungen Sichons stad, för han hade fört krig mot den förre kungen i Moab och tagit ifrån honom hela hans land ända till Arnon. 27  Därför säger skalderna:
 
”Kom till Heshbon,
Bygg och befäst Sichons stad,
28 Jer 48:45f. för en eld gick ut från Heshbon,
en låga från Sichons stad.
Den förtärde Ar i Moab,
herrarna på Arnons höjder.
29  Ve dig, Moab!
Förlorat är du, Kemoshs folk!
Han lät sina söner bli flyktingar
och sina döttrar gå i fångenskap,
till amoreernas kung, Sichon.
30  Vi sköt ner dem.
Förlorat var Heshbon,
ända till Dibon.
Vi härjade ända till Nofa
som når till Medeba.”
 
31  Så bosatte sig Israel i amoreernas land. 32  Mose sände ut några att speja vid Jaeser, och de intog dess underlydande orter, och han fördrev amoreerna som bodde där. 33 5 Mos 3:1f, 29:7. Sedan vek de av och drog upp mot Bashan. Och Bashans kung OgBashans kung Og  Högrest jättekung (5 Mos 3:11) vars rike låg öster om Galileiska sjön. drog med allt sitt folk ut till strid mot dem, vid Edrei.
34  Men Herren sade till Mose: ”Var inte rädd för honom, för jag har gett honom i din hand med allt hans folk och hans land. Du ska göra med honom som du gjorde med Sichon, amoreernas kung, som bodde i Heshbon.” 35  Och de slog honom och hans söner och allt hans folk tills ingen överlevande fanns kvar och tog hans land i besittning.

21:1 4 Mos 33:40.

21:3 vigde  Hebr. charám (jfr namnet ”Horma”) innebar att överlåta något åt Herren och avskilja det från människornas värld, ofta genom förintelse.

21:6 1 Kor 10:9.

21:6 giftiga  Hebr. serafím, som betyder ”brännande”.

21:9 2 Kung 18:4, Joh 3:14.

21:9 kopparormen  Användes av Jesus som profetisk förebild till hans kors (Joh 3:14). Krossades av kung Hiskia på grund av avgudadyrkan på 700-talet f Kr (2 Kung 18:4). En liknande kopparorm har hittats vid utgrävningar vid de närbelägna koppargruvorna i Timna 2 mil norr om Akabaviken, vid ett midjanitiskt tempel från ca 1200-talet f Kr.

21:13 Dom 11:18.

21:13 Arnon  Bäckravin som rinner ner i Döda havet mitt på dess östra sida.

21:14 Boken om Herrens krig  Okänd tidig skrift. Mose skrev fortlöpande under ökenvandringen, t ex efter kriget mot Amalek (2 Mos 17:14).

21:20 Jeshimon  Den salta ödemarken norr om Döda havet.

21:21 5 Mos 2:26f, Dom 11:19f.

21:21 Sichon, amoreernas kung  Amoreerna bodde över hela området från Kanaans land till Syrien och Mesopotamien. Sichons grupp bodde öster om Jeriko och Jordan (jfr 5 Mos 2:24f).

21:22 Kungsvägen  Den stora karavanvägen som gick från Egypten genom Sinaihalvön till Akabaviken och därifrån norrut öster om Döda havet upp till Damaskus och Mesopotamien.

21:24 5 Mos 29:7f, Ps 135:10f, 136:18f, Amos 2:9.

21:28 Jer 48:45f.

21:33 5 Mos 3:1f, 29:7.

21:33 Bashans kung Og  Högrest jättekung (5 Mos 3:11) vars rike låg öster om Galileiska sjön.